Upitni subvencionirani krediti u 2022. godini

Upitni subvencionirani krediti u 2022. godini

Već je dobro znana činjenica da se APN program uspješno provodi od 2017. godine, a namijenjen je mladim ljudima za subvencioniranje stambenih kredita. To je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, tj. Ministarstvo te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), pomažu pri otplati dijela stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Cilj je potaknuti demografsku obnovu društva, smanjiti iseljavanje mladih obitelji i na taj način pružiti pomoć građanima.

Svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću imaju mogućnost prijave na program, a posljednji je krug prijava održan od 21. ožujka do 22. travnja 2022. godine. Zaprimljeno je ukupno 5870 zahtjeva, no ove godine prvi se put dovodi u pitanje hoće li svi prijavljeni na navedeni rok dobiti subvenciju radi manjka osiguranog budžeta te su izgledi za jesenski rok prijava trenutno vrlo mali.

Ipak, postoji svjesnost da će u ovoj godini za subvencije biti potrebna veća sredstva od planiranog te da će se ista osigurati, stoga nitko ne bi trebao brinuti hoće li biti dovoljno sredstava za isplatu odobrenih zahtjeva.

Od samih početaka programa održavao se jedan natječaj godišnje, osim u 2020. godini zbog izazova nastalih radi corona virusa tijekom proljetnog natječaja, pa se stvorila potreba za još jednim natječajem u jesen, a ove bi se godine trebalo znati hoće li jesenskog roka biti najkasnije do kraja srpnja.

Zanimljivo je što se bez obzira na konstantni rast cijena nekretnina, interes za kupovinu stanova nije smanjio, a to se da zaključiti i po broju ovogodišnjih prijava za APN-ove kredite. Preostaje samo za nadati se da će svi izvršeni zahtjevi biti uspješno odobreni, te da nitko neće ostati zakinut.


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".