Kako pripremiti nekretninu za iznajmljivanje?

Kako pripremiti nekretninu za iznajmljivanje?

Iznajmljivanje nekretnine može biti izvrstan način pokretanja vlastitog posla i dodatne zarade, no potrebno je dobro se pripremiti prije početka iznajmljivanja. U ovom blogu baviti ćemo se temom uspješne pripreme nekretnine za iznajmljivanje, uz nekoliko savjeta kako osigurati privlačnost nekretnine za buduće stanare.

Prije početka bilo kakvih priprema, potrebno je procijeniti svoju nekretninu na način da se odrede njene potencijalne prednosti i nedostaci. To je prvi korak koji može pomoći odrediti koji su idući koraci potrebni kako biste nekretninu učinili funkcionalnijom i privlačnijom.

Nakon procjene, važno je napraviti popis popravaka i poboljšanja stanja nekretnine. To može uključivati popravke na krovu, popravke na vodovodnim instalacijama, popravke na električnim instalacijama, popravke na zidovima i podovima, te bilo kakve kozmetičke popravke koji bi mogli biti potrebni.

Slijedeći korak je temeljito čišćenje nekretnine i uklanjanje nepotrebnih stvari i predmeta, a zatim namještanje interijera i eksterijera što može uključivati uređenje zidova, kupnju namještaja, popravak vrata i prozora, uređenje okoliša i još mnogo toga.

Vrlo bitna stavka prilikom uređenja nekretnine, iako se možda čini kao sitnica, jest dekoriranje nekretnine, odnosno dodavanje detalja poput dekorativnih jastuka na kauču ili foteljama, ukrasnih jastuka za krevet koji se uklapaju s ostatkom dekora, umjetničkih slika ili fotografija na zidovima, dekorativnih svjetiljki ili lampi, zavjesa koje se uklapaju s ostatkom prostora, ukrasnog tepiha, ukrasnih predmeta kao što su skulpture, figurice ili staklene vaze, biljke ili cvijeće i slično.

Takvi detalji kako i na slici, tako i uživo mogu kompletno izmijeniti izgled nekretnine stoga je bitno ne zapostavljati ove elemente. Kao primjer jednog takvog uređenog stana putem naše agencije, možete pogledati YouTube video, čiji se link nalazi u nastavku:

https://www.youtube.com/watch?v=m_zv01KFwd0

Kada je nekretnina u potpunosti spremna, posljednji korak je odrediti cijenu najma nekretnine, a u tome može pomoći istraživanje tržišta, odnosno usporedba vlastite jedinice sa sličnim nekretninama.

Treba uzeti u obzir da veličina i izgled nekretnine utječu na vrijednost najma, te je bitno prilagoditi cijenu najma na temelju tržišta.

Ukratko, dobra priprema nekretnine ključna je za privlačenje najmoprimaca i postizanje maksimalne zarade, te je kao i kod prodaje, najčešće presudan prvi dojam. Proces pripreme nekretnine za iznajmljivanje može biti dugotrajan i naporan, no u konačnici će se ulaganje truda i sredstava dugoročno isplatiti! Ukoliko vam je potrebna pomoć, slobodno nam se obratite :)


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".