Rast cijena nekretnina u Istri posljedica je kontinuiranog porasta potražnje

Rast cijena nekretnina u Istri posljedica je kontinuiranog porasta potražnje

Nije novost da je tržište nekretnina u Istri u doba pandemije procvjetalo, iako se vjerovalo da će cijene nekretnina pasti i da tržište neće biti aktivno, svi podaci govore upravo suprotno. Unatoč snažnom padu BDP-a zbog pandemije koronavirusa, cijene nekretnina nisu pale, dapače su i narasle. Pokazuju to i podaci Državnog zavoda za statistiku o cijenama novih stanova u prvih šest mjeseci 2021. godine. Prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvom polugodištu iznosila je 15.550 kuna. To je rast od 5,8 posto u odnosu na drugo polugodište 2020. godine.

Međutim kada je u pitanju Istra, postoje znatne razlike u cijenama, ovisno o lokaciji. Sjeverozapadna obala poluotoka je tražena i atraktivna pa su s obzirom na taj podatak gotovo sve nekretnine na obali od Rovinja i sjevernije skuplje od hrvatskog prosjeka. Južnije od Rovinja, prema Puli, cijene su nešto bliže prosjeku, dok su cijene nekretnina u unutrašnjosti Istre nešto malo ispod prosjeka u Hrvatskoj.

Neki od razloga rasta cijena u Istri su iznimno niske kamatne stope na tržištu, zatim štednja građana akumulirana posljednjih godina, potreba za dodatnim stambenim prostorom uslijed sve intenzivnijeg rada od kuće, rast cijena građevinskog materijala, te svakako potres u Zagrebu, zbog kojeg je Istra u veoma kratkom roku postala veoma tražena lokacija.

Kako je trenutno na tržištu kapitala moguće pronaći kredite po povijesno niskim kamatnim stopama, a ujedno su i kamate na štednju izrazito niske, ako ne i dovedene na nulu, dio iznosa koji se odnosi na depozite kućanstva prelijeva se na tržište nekretnina. Ovakva činjenica značajno utječe na povećanje potražnje, što direktno utječe i na rast cijena nekretnina.

Još jedna značajna činjenica koja je direktno utjecala na cijene nekretnina je i porast cijene građevinskog materijala. S obzirom da je posljedicom koronavirusa prekinut veliki broj nabavnih lanaca između kontinenata, postalo je teško dobiti kontejner željeza iz Kine, dok u Europi nemamo dovoljan broj proizvodnih kapaciteta građevinskog željeza. Stoga kako je izgradnja nekretnina u Istri u kontinuiranom porastu, a ujedno se povećava i sam trošak gradnje, tako ona ima direktan utjecaj na povećanje cijene nekretnina.

Zbog svih navedenih čimbenika a i porastom prirodne svjetske inflacije danas svjedočimo iznimnim skokom cijena na tržištu nekretnina u veoma kratkom roku.


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".