Što uvođenje eura može značiti za tržište nekretnina?

Što uvođenje eura može značiti za tržište nekretnina?

U ovotjednom blogu bavimo se eurom, iako nije novost da se euro uvodi kao službena valuta u Republici Hrvatskoj. Međutim ta činjenica povlači mnoga pitanja, od kojih je zapravo najvažnije hoće li preračunavanje svih cijena u eure dovesti do lančanog poskupljenja.

Ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura te ulazak u europski jedinstveni gospodarski prostor – Schengen najavljuje se za 1. siječanj 2023. godine. To bi trebalo rezultirati pozitivnim učinkom na gospodarstvo, olakšanjem cjelokupnog poslovanja, odnosno komunikacije i protočnosti Hrvatske s drugim zemljama, te povećanjem broja transakcija nekretnina čineći ih time još atraktivnijima.

S obzirom da se na tržištu nekretnina cijene već izražavaju u eurima, efekt promjene nebi trebao biti osjetan kao i u drugim djelatnostima, gdje će doći do zaokruživanja cijena na više iznose, pa time i do poskupljenja.

Plaće, rate kredita i obveze izražavati će se u eurima što znači da više neće biti troškova konverzije u otplati rata kredita, a upravo zbog toga krediti građanima trebali bi pojeftiniti, a kreditni rejting Hrvatske biti u porastu. Kamatne stope također bi se trebale smanjiti, to jest biti niže nego što bi bile da do uvođenja eura ne dođe.

S druge strane, moguće je povećanje cijena specifičnih nekretnina koje se nalaze u nerazvijenim mjestima – npr. kuće u selima, zbog većeg interesa stranih kupaca, što je bio slučaj u susjednoj nam Sloveniji, kao i cijena novogradnji ukoliko se povećaju plaće radnicima u građevini, jer za trenutne plaće u Hrvatskoj više nitko neće htjeti raditi.

Možemo zaključiti da će se uvođenjem eura smanjiti broj prepreka dolaska u Hrvatsku, a time bi trebala porasti i potražnja nekretnina od strane građana EU-a. Doći će do mnogih promjena, no stanje na tržištu nekretnina nebi se trebalo drastično mijenjati upravo zbog toga što su cijene nekretnina već dugo prikazane u kunama i u eurima, pa to neće dovesti do njihove promjene uslijed konverzija.


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".