Stranci u pohodu na nekretnine u Istri

Stranci u pohodu na nekretnine u Istri

U ovotjednom blogu proći ćemo vrlo zanimljivu i aktualnu temu, a to je sve veći interes stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, ponajviše onih na našoj Istarskoj obali.

Najzastupljeniji kupci na našem tržištu nekretnina dolaze iz Njemačke, Austrije i Slovenije. S obzirom da smo im auto destinacija, mnogi se gosti zapute na našu obalu za vrijeme ljetnih praznika, zaljube u ljepotu našeg krajolika te se u konačnici odluče za kupnju nekretnine na moru. S obzirom na visoki ROI (return on investment) koju nude takve nekretnine odlučuju se na iznajmljivanje istih u periodu kad je sami ne koriste te na taj način u kratkom vremenskom periodu (ovisno o visini investicije) vrate uloženi kapital.

Strani državljani većinom se odlučuju na kupovinu novosagrađenih kuća i/ili stanova s obzirom na administrativne zapreke na koje mogu naići prilikom izgradnje nekretnina u stranoj državi. Upravo iz tog razloga klijenti koji se odlučuju za kupnju zemljišta te samostalnu izgradnju kuća i/ili stanova u Hrvatskoj su i dalje u manjini.

Stranim državljanima još je uvijek prihvatljivija investicija kupnje i/ili gradnje nekretnine na našoj obali ukoliko uspoređujemo cijene građevinskog materijala koje su trenutno na sličnim razinama kao u njihovim matičnim državama, dok je radna snaga za sada još uvijek nešto povoljnija. Barem za sada dok još Hrvatska nije službeno ušla u eurozonu i Schengen.

Strancima je u interesu kupnja kvalitetnih nekretnina na atraktivnim lokacijama, sa što manje dodatnih ulaganja, a posebno su im zanimljive lokacije do kojih se relativno brzo i lako može doći automobilom. Dodatna motivacija za kupnju nekretnina je i činjenica kako se Hrvatska sve više razvija kao popularna turistička destinacija te su luksuzniji smještaji sve traženiji na našem tržištu.

Ipak, sa velikim interesom stranih državljana za domaćim nekretninama došlo je i do povećanja potražnje za kupoprodaju nekretnina, a posljedično tome i do porasta cijene po m2, koji u pojedinim dijelovima u Istri premašuju iznos i od 5000€/m2, a posebice je to slučaj u Rovinju.

Možemo zaključiti da se stranim državljanima investicija u kupoprodaju nekretnina na našim prostorima uvelike isplati, s obzirom da su turističke rente, pogotovo za luksuzno opremljene kuće s bazenima, na najvišim zabilježenim stopama do sada. Stoga je bitno odlučiti se za kupovinu kvalitetne nekretnine na atraktivnim lokacijama, kako bi se povrat investicije za klijenta vratio u što kraćem roku.

U olakšavanju cjelokupnog procesa kupoprodaje nekretnina savjet je obratiti se za pomoć posrednicima u kupoprodaji nekretnina, odnosno agencijama za nekretnine koje takve transakcije za svoje klijente mogu učiniti puno lagodnijima te pružiti pravovremenu pravnu podršku na obostrano zadovoljstvo. Javite se našim agentima sa svim dodatnim upitima koji će odgovoriti na sva vaša pitanja te pružiti profesionalne savjete.

Andrej Del Treppo / +385 98 946 8603 / nekretnine@neelcon.hr

Patricija Šuster / +385 95 383 0770 / patricija@neelcon.hr

Ivana Popović / +385 91 900 6656 / ivana@neelcon.hr


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".