Ugovor o ekskluzivnom posredovanju u prometu nekretnina

Ugovor o ekskluzivnom posredovanju u prometu nekretnina

Ugovor o ekskluzivnom posredovanju u prometu nekretnina

U novi tjedan bloga ulazimo s temom važnosti potpisivanja Ugovora o posredovanju u prometu nekretnina s naglaskom na Ugovor o ekskluzivnom posredovanju.

Nisu rijetke situacije u kojima klijenti u samom početku odbijaju potpisivanje Ugovora o posredovanju, ne znajući da je to vrlo važan pravni akt koji služi za određivanje međusobnih prava, obveza i ugovornih uvjeta u zastupanju prema kupcima. Također, vrlo je bitno znati da je posrednik, u ovom slučaju agencija za nekretnine, zakonski obvezana s vlasnicima nekretnina zaključiti pisani Ugovor o posredovanju kako bi mogla prihvatiti nekretninu u svoju ponudu.

Dvije su osnovne vrste Ugovora o posredovanju, a to su klasični i ekskluzivni ugovor, tj. ugovor o isključivom posredovanju, na koji ćemo se danas fokusirati.

Ukratko, klasični ugovor o posredovanju agenciji daje mogućnost oglašavanja i prodaje nekretnine u ime vlasnika, no vlasnik i dalje može nekretninu prodavati samostalno ili putem drugih agencija. S druge strane, ugovaranjem ekskluzivnog posredovanja odlučuje se za jednu agenciju te se u vremenskom periodu trajanja ugovora ne mogu sklapati ugovori s drugim agencijama.

Prodavatelji nekretnina često misle kako angažiranjem više agencija povećavaju šansu prodaje svoje nekretnine, no to u stvarnosti može odbiti kupce, s obzirom da se oglasi pojavljuju na više mjesta, ili pak više puta na istom mjestu, često dajući različite cijene i informacije o istoj nekretnini.

Dakle, donošenjem odluke o sklapanju ugovora o isključivom posredovanju, odnosno ekskluzivne, prodavatelj nekretnine odlučuje se za suradnju s jednom agencijom. Agenciji se sklapanjem takvog ugovora pruža dodatna motivacija i sigurnost, što joj omogućava i više truda i uloženog novca u oglašavanje i marketing nekretnine, kao npr. snimka nekretnine dronom, usluge profesionalnog fotografa, video prezentacija nekretnine, posebno istaknuti oglasni prostor na portalima i društvenim mrežama, objava svih detalja i točne lokacije nekretnine, pravna podrška kao i kompletne pravne usluge, te još mnogo pogodnosti.

Smatramo kako odluka o odabiru Agencije za nekretnine ne bi trebala biti nasumična, te da bi svaki prodavatelj trebao takvu odluku shvatiti ozbiljno. Bitno je napomenuti da svaka ozbiljna agencija, odnosno agent, koji svoj posao nastoji odraditi profesionalno uvijek izlazi na teren kako bi pregledao nekretninu i dokumentaciju, te ono najbitnije, uspostavio osobni kontakt s vlasnikom nekretnine.

Zaključno, sklapanje Ugovora o ekskluzivnom posredovanju omogućuje Agenciji otvoreno prezentiranje nekretnine sa svim informacijama, stvara međusobno povjerenje između agenta i prodavatelja pa tako i agent ima veliku motivaciju maksimalno se posvetiti prodaji nekretnine. S druge strane kupac dobiva detaljne informacije o nekretnini pomoću kojih odmah može zaključiti bi li mu nekretnina mogla odgovarati, što u konačnici rezultira uštedom vremena svih sudionika kupoprodajnog procesa.

U Neel Con agenciji sve su ekskluzivne nekretnine prodane u roku 15-30 dana, a ovo su neke od njih:

https://neelcon.hr/hr/realestate/2415/stan-53-m2-prodaja-pula-veruda

https://neelcon.hr/hr/realestate/2663/stan-45-m2-prodaja-pula-veruda

https://neelcon.hr/hr/realestate/2687/stan-46-m2-prodaja-pula-centar

Obratite nam se s povjerenjem i odaberite nas kao Vašeg ekskluzivnog posrednika!


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".