Ulazak RH u Schengen – što to znači za kupce i prodavatelje nekretnina

Ulazak RH u Schengen – što to znači za kupce i prodavatelje nekretnina

Bliži nam se nova godina, a više nije novost da Republika Hrvatska ulazi u eurozonu i Schengenski prostor od 1. siječnja 2023. godine, odnosno postaje punopravna članica Europske unije, a samim time uvodi se euro kao nova službena valuta koja će zamijeniti hrvatsku kunu i postati zakonsko sredstvo plaćanja u našoj zemlji.

Činjenica je da su cijene nekretnina u Hrvatskoj znatno porasle, a smatra se kako uvođenje eura neće značajnije utjecati na novo povećanje cijena. Tržište nekretnina u Hrvatskoj već je dobro upoznato s eurom kao valutom, s obzirom na to da se već odavno cijene nekretnina komuniciraju u eurima, no vrlo bitna razlika je ta što će ulaskom Hrvatske u Schengen obavljanje transakcija biti znatno olakšano s obzirom da više neće biti tečajnih razlika i problema uslijed konverzija, što je najčešće izazivalo jednu od većih neizvjesnosti prilikom kupoprodaje nekretnina.

Slijedi i ukidanje granične kontrole na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, osim u izvanrednim situacijama, što će omogućiti ljudima puno lakši dolazak u Hrvatsku, a to bi svakako trebalo povećati potražnju i interes stranih državljana za kupnju nekretnina u Republici Hrvatskoj.

Još jedna od novosti jest da bi se od sredine iduće godine, odnosno 30. lipnja 2023., prodaja poljoprivrednih zemljišta trebala otvoriti prema svim građanima unutar Europske Unije.

Možemo zaključiti da će nam 2023. biti godina velikih promjena, uvođenje eura kao valute doprinijeti će pozitivnim promjenama na našem tržištu nekretnina. Ulazak Republike Hrvatske u europodručje donijeti će mnoge ekonomske i financijske koristi, cvjetanje hrvatskog turizma a time i veće prihode te manju izloženost krizama, posebice inflaciji, a vjerujemo da će onda i sredinom godine slijediti otvaranje kupovine poljoprivrednih zemljišta građanima Europske Unije.

Preostaje nam čekati i nadati se da će sve ići u pozitivnom smjeru, no u svakom slučaju naše će tržište nekretnina iduće godine biti vrlo živo!


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".