Početak novog kruga subvencioniranja stambenih (APN) kredita – što je bitno znati?

Početak novog kruga subvencioniranja stambenih (APN) kredita – što je bitno znati?

Novi krug natječaja za subvencionirane stambene kredite (APN), ujedno i posljednji ove godine, započinje 20.03.2023. godine.

Prvi i najbitniji korak uspješne realizacije subvencioniranog kredita je dobra priprema, što podrazumijeva odabir idealne nekretnine, informiranje o uvjetima kreditiranja, te prikupljanje sve potrebne dokumentacije.

Da ponovimo, zahtjev za subvencioniranje mogu podnijeti svi građani mlađi od 45 godina s prebivalištem na području Republike Hrvatske, koji imaju kreditnu sposobnost (ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita) te koji u svom vlasništvu, ili vlasništvu bračnog/izvanbračnog druga nemaju stan ili kuću.

Kako bi se odabrala prava nekretnina potrebno je vrlo dobro obratiti pažnju ispunjava li ona uvjete koje banka traži za dobivanje stambenog kredita.

Za početak nekretnina mora imati uredan vlasnički list, odnosno mora biti upisana u zemljišnu knjigu.

Ako govorimo o stanu, on mora biti upisan u KPU (knjigu položenih ugovora), ili zgrada mora biti etažirana.

Također, akt o uporabi građevine (uporabna dozvola) sastavni je dio dokumentacije koji zahtijeva APN, osim u slučaju kredita namijenjenog za izgradnju ili dovršenje kuće, u kojem je dovoljna i građevinska dozvola.

Što se tiče stanova u izgradnji, ukoliko zgrada nije etažirana, i nema uporabnu dozvolu, subvencioniranje neće biti moguće.

Bitno je znati i da se za kupnju ili gradnju nekretnine subvencionira stambeni kredit do najviše 1500€ po m2, odnosno odobrava se za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000€, s minimalnim rokom otplate od 15 godina.

Izrazito važno dobro se informirati, na vrijeme odabrati svoju idealnu nekretninu i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, te na taj način spremno ući u novi krug natječaja koji je sve bliži!


Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".