Potrdila

Energetskim certifikatom utvrđujemo energetska svojstva nekretnine, bilo da je riječ o kući, stanu ili zgradi u cjelini. Izgled i sadržaj certifikata propisan je pravilnikom o energetskom certificiranju, a isti uključuje:

  • energetski pregled nekretnine
  • proračun isporučene energije za rad tehničkih sustava - prema Metodologiji
  • određivanje energetskog razreda
  • određivanje mjera odnosno preporuka i izradu energetskog certifikata

Prema Zakonu donešenom u Republici Hrvatskoj, obavezno certificiranje nekretnina uvedeno je 15. člankom Zakona o prostornom uređenju i gradnji, NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11. Stoga danas više nije moguće prodati nekretninu bez energetskog certifikata, a od 01. siječnja 2016. godine i sve nekretnine koje se iznajmljuju također moraju posjedovati energetski certifikat.

Postoji 8 različitih razreda: A+, A, B, C, D, E, F i G, a mi iz iskustva vidimo da energetski razred postaje sve važniji čimbenik u formiranju tržišne vrijednosti nekretnine, s obzirom da je vlasnik u obvezi predočiti kupcu certifikat pri sklapanju kupoprodajnog ugovora.

Tko je izuzet od obaveze energetskog certificiranja?

Energetski certifikat zgrade, odnosno njezina posebnog dijela ne izdaje se za zgradu, odnosno njezin poseban dio za koji nije potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje projektne temperature u skladu s njezinom namjenom. Energetski certifikat ne izdaje se za zgradu koja se koristi za održavanje vjerskih obreda ili vjerskih aktivnosti, privremenu zgradu čiji je rok uporabe dvije godine ili manje, industrijsko postrojenje, radionicu i nestambenu poljoprivrednu zgradu s malim energetskim potrebama, stambenu zgradu koja se koristi manje od četiri mjeseca godišnje, te slobodnostojeću zgradu s ukupnom korisnom površinom manjom od 50 m2.

Neel Con agencija svojim klijentima, putem poslovnih partnera, omogućava brzu i efikasnu izradu certifikata po vrlo povoljnim tržišnim cijenama, koje variraju ovisno o veličini nekretnine, te dostupnom dokumentacijom koju prodavatelj posjeduje za pojedinu nekretninu.

Za sve upite i informacije vezane uz ishodovanje energetskog certifikata ispunite slijedeći upitnik ili nas kontaktirajte na telefon: +385 98 825 415

Kontakt

Ta spletna stran zapusti "piškotke" v računalniku za namene navigacije vsebine in anonimne zbirke statističnih podatkov o uporabi. Z uporabo te spletne strani potrjujete, da se strinjate s tem.